SKŁADNIKI:
300g mąki pszennej
230g margaryny Kasia
180ml jogurtu naturalnego
225g cukru
50ml wódki
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
300g śliwek węgierek
480g bananów (już bez skórek)
PRZYGOTOWANIE:
Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i miksujemy blenderem. Dolewamy wszystkie składniki mokre (margarynę należy wcześniej rozpuścić i ostudzić), mieszamy a następnie dosypujemy suche. Ponownie dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Śliwki myjemy, kroimy każdą na pół i wyjmujemy pestki. Kroimy na drobniejsze kawałki i posypujemy ciasto. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni.
Uwielbiam ciasta jogurtowe, śliwki i banany-pasują idealnie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec ciasta. A kombinacji banana i śliwki jeszcze nie znałam. Przepis wygląda pyszni, być może go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJogurtowe ciasta są zdecydowanie jednymi z moich ulubionych! :)) W przyszłości koniecznie muszę wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń