Szukaj na tym blogu

środa, 13 sierpnia 2014

Rogaliki Drożdżowe

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
4 jajka
50 g drożdży
4 szklanki mąki pszennej
Odrobina soli
Nadzienie:
Masa kajmakowa o dowolnym smaku (użyta orzechowa)
Masa budyniowa;
2 szklanki mleka
3 żółtka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2  łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
( Można użyć budyniu z proszku)


PRZYGOTOWANIE:
Budyń waniliowy: żółtka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać jedną szklankę mleka po czym nadal ubijać dodając mąkę oraz resztę mleka, tak sporządzony budyń gotować na wolnym ogniu do momentu zagotowania, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto drożdżowe: Mleko delikatnie podgrzać z solą oraz 3 łyżkami cukru, drożdże podzielić na mniejsze kawałki zalać podgrzanym mlekiem, wymieszać, dodać jedną szklankę mąki, tak powstały rozczyn pozostawić na około 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Między czasie margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodać jajka resztę cukru oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i pozostawić na 15 minut na wyrośnięcie. Tak gotowe ciasto wałkujemy na około 5 centymetrów w kształt koła i kroimy w trójkąty, dajemy około jedną łyżkę masy kajmakowej i zawijamy w rogalik. Tak nakładamy obie masy do skończenia ciasta. Gotowe rogaliki pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 180 stopni.









1 komentarz: