Szukaj na tym blogu

środa, 25 czerwca 2014

Wielkanocne Babeczki Marmurkowe

SKŁADNIKI:
220 g mąki pszennej
55 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
170 g masła
5 jajek
2 opakowanie cukru waniliowego
55 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kakao
Dodatkowo:
cukier puder lub czekolada

PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy stopniowo żółtka (po jednym) ciągle ucierając a także dolewając stopniowo mleko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać a następnie ubić pianę z białek ze szczyptą soli, lekko wmieszać pianę w ciasto. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Ciasto nakładać na przemian (białe, czarne) do 2/3 objętości posmarowanej foremki tłuszczem (na babeczki). Babeczki piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem bądź oblać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz