Szukaj na tym blogu

wtorek, 17 czerwca 2014

Bagietki Czekoladowe

SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej (typ 450)
250 ml gorącej wody
8 g drożdży instant
1,5 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
tabliczka mlecznej czekolady
mleko do posmarowania
margaryna Kasia do posmarowania papieru do pieczenia
łyżka oleju


PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z wodą a nastepnie dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy chwile w misce, Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Formujemy kulkę i smarujemy olejem. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2h. Czekoladę (najlepiej ja wczesniej mocno schłodzić) trzemy na tarce. Wyjmujemy ciasto i rozklepujemy lekko. Na środek wysypujemy czekoladę i formujemy dwie bagietki. Na blasze układamy papier do pieczenia i smarujemy margaryną Kasią. Kładziemy bagietki i przykrywamy ściereczką na pół godziny. Po tym czasie nacinamy ciasto, smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

1 komentarz: