Szukaj na tym blogu

piątek, 16 maja 2014

Kokosek Pedrosek

SKŁADNIKI:
Ciasto:
jajko
2,5 łyżki cukru pudru
¼ kostki margaryny Kasi
łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mąki
łyżeczka cukru waniliowego
½ opakowania budyniu krówkowego
Masa serowa:
½ kg twarogu sernikowego
4 jajka
1,5 szklanki wiórek kokosowych
½ szklanki cukru
¼ kostki margaryny Kasi
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
aromat rumowy
Polewa:
3 łyżki kakao
szklanka cukru
¼ kostki margaryny Kasi
woda

PRZYGOTOWANIE: (mała forma)
Składniki na ciasto dokladnie zagniatamy, by utworzyły jednolitą masę. Wykładamy na dnie nasmarowanej margaryną formy i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 150 stopni około 10 minut.Cukier ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy rozpuszczoną margarynę, proszek do pieczenia, aromat rumowy i wiórki kokosowe ciągle ucierając. Nastepnie stopniowo dodajemy ser. Ubijamy pianę z 4 białek i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy by piana połączyła się z resztą.Masę serową wylewamy na ostudzone ciasto. Pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 150 stopni.Cukier gotujemy z wodą (wody tyle, aby cukier był po prostu ‘bardzo mokry’), następnie dodajemy kakao i margarynę. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się margaryny i połączenia się składników. Wylewamy polewę na ostudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz