Szukaj na tym blogu

wtorek, 13 maja 2014

Ciasto Kokosowo-Śliwkowe

SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki śmietany 18%
2 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki cukru
125 g margaryny
Masa:
½ szklanki wiórek kokosowych
½ litra mleka
4 łyżki cukru
1 budyń kokosowy
1 słoiczek powideł śliwkowych
garść słonecznika łuskanego

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, śmietanę, jajko, sól, cukier i margarynę wykładamy na stolnicę (mąkę należy najpierw przesiać przez sitko). Margarynę rozdrabniamy nożem na drobniejsze kawałki a następnie gnieciemy ciasto. Przygotowane ciasto rozdzielamy na pół, tortownicę smarujemy margaryną i jedną część ciasta rozkładamy na jej dno (najlepiej, gdy tortownica będzie duża). Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 10 min. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy (dośc grubo) dżemem śliwkowym i wykładamy nań resztę ciasta dokladnie rozprowadzając. Ponownie wkladamy do piekarnika na około 5-7 minut. W czasie, gdy ciasto się podpieka gotujemy budyń kokosowy zgodnie z opisem z tyłu opakowania jednak przed tym, jak mleko się zagotuje wsypujemy wiórki kokosowe. Na podpieczone ciasto wylewamy gotowy budyń i posypujemy słonecznikiem. Wkładamy do piekarnika na chwilę tak by budyń nabrał złotego koloru

2 komentarze: