Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 12 maja 2014

Kokosowiec Budyniowy

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru wanilinowego
2 łyżki kakao
Masa:
2 budynie kokosowe
2 szklanki wiórek kokosowych
kostka margaryny
4 łyżki cukru pudru
Do posypania:
posypka kolorowa lub czekoladowa


PRZYGOTOWANIE: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Ucieramy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 17 minut. Upieczony biszkopt kroimy na dwa równe placki
Zanim mleko się zagotuje dosypujemy wiórki kokosowe. W kubku mieszamy dokładnie budyń i mleko. Gdy mleko w garnuszku się zagotuje, dolewamy zawartość kubka i gotujemy jeszcze chwilę. Pozostawiamy do ostygnięcia Ucieramy margarynę z cukrem pudrem stopniowo dodając ugotowany budyń.Sporą część przygotowanej masy rozkładamy na jeden placek i przykrywamy drugim plackiem. Rozsmarowujemy na nim resztę masy i posypujemy posypką czekoladową lub kolorową.

1 komentarz:

  1. Wygląda tak pysznie, że zaraz chyba ugryzę matrycę laptopa :) Zapisuję w zakładkach, bo uwielbiam kokos :)

    OdpowiedzUsuń