Szukaj na tym blogu

piątek, 9 maja 2014

Chrupiąca Sałatka Drobiowa Z Faworkami Makaronowymi

SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
sól do smaku
ciepła woda (ile zabierze)
Dodatkowo:
Olej do smażenia
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mały ogórek zielony
50 g kiełków rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki soku z cytrynu
sól do smaku
Sos:
winegret

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać dodać olej,sól i wstępnie wymieszać, dodawać po trochę ciepłej wody, zarabiając ciasto. Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, wałkujemy i wycinamy faworki. Pierś z kurczaka płuczemy, kroimy i przekładamy do miski, do kurczaka dodajemy olej,sól,sok z cytryny i marynujemy przez czas przygotowywania reszty składników. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paski, kiełki płuczemy i ewentualnie przebieramy, szczypiorek płuczemy i drobno siekamy. Na rozgrzany olej układamy pocięte ciasto, smażymy na złoty kolor, następnie przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie na drugiej patelni smażymy kurczaka, po usmażeniu zestawiamy z ognia i dajemy mu chwilę odpocząć. W czasie smażenia i odpoczywania kurczaka przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos połączyć w małej miseczce i odstawić do połączenia się smaków. Usmażony makaron nakładamy do kieliszków wraz z kurczakiem oraz resztą warzyw, ewentualnie polewamy sosem  winegret bądź podajemy go osobno.

2 komentarze:

  1. ojeeej cos w sam raz dla mnie ..aż ślinka cieknie :D a ja głodna :D gdzie tutaj mam was dodac i obserwowac bo slepa jestem?
    http://niczwyczajnego.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. po prawej stronie jest nasz "like na fb" :)

    OdpowiedzUsuń