Szukaj na tym blogu

czwartek, 8 maja 2014

Włoskie Lasagne

SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 puszki pomidorów
słoiczek koncentratu pomidorowego
40 dkg sera żółtego
bazylia
pieprz czarny mielony
ząbek czosnku
paczka makaronu Lasagne
2 jajka
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Osoloną wodę z dodatkiem oleju doprowadzamy do wrzenia i wkładamy pojedynczo płaty makaronu. Podgotowujemy około 3-4 minuty a następnie wyciągamy i rozkładamy tak by się nie posklejały. Mięso mielone przekładamy do miski, mieszamy z jajkiem, pieprzem i bazylią a następnie formujemy drobniutkie kuleczki i smażymy na patelni z odrobiną oleju około 4-5 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Do rondla wlewamy łyżkę oleju i dokładamy rozgnieciony lub posiekany czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 5 minut i zestawiamy z ognia.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy Lasagne: odrobina sosu (by nie przywarło), płat makaronu, pulpeciki, ser żółty (najlepiej cienkie plastry), sos. Powtarzamy tą czynność tak, by na wierzchu był płat makaronu. Posypujemy dużą ilością sera żółtego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz