Szukaj na tym blogu

czwartek, 24 kwietnia 2014

Świąteczna Babka Marmurkowa

SKŁADNIKI:
50 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g masła
5 jajek
2 opakowania cukru waniliowego
50 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy żółtka i mleko ciągle ucierając. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie ubić pianę z odrobiną soli, lekko wmieszać w ciasto. Wyłożyć do formy (posmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą) pozostawiając 1/3 ciasta, wymieszać z kakao i wyłożyć na białe ciasto według uznania. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz