Szukaj na tym blogu

czwartek, 24 kwietnia 2014

Wielkanocne Jajeczka Marmurkowe

SKŁADNIKI:
( Na 20 sztuk )
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
150 g masła
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
50 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kakao

PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy stopniowo żółtka (po jednym) ciągle ucierając a także dolewając stopniowo mleko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać a następnie ubić pianę z białek ze szczyptą soli, lekko wmieszać pianę w ciasto. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Ciasto nakładać na przemian do skorupek  (białe, czarne) do 2/3 objętości skorupki. Jajka piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.

PRZYGOTOWANIE SKORUPEK:
W 20 całych jajkach robimy otworek o średnicy 1-2 cm z szerszej strony jajka i wylewamy zawartość do miseczki. Skorupki myjemy, do każdej z nich wlewamy trochę oleju tak aby pokrył on w środku skorupki, nadmiar oleju wylewamy do kolejnej. Ustawić wszystkie w foremce np: na muffinki otworem do góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz