Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 17 marca 2014

Ukośny Placek Biszkoptowy

SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny:
8 jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
Biszkopt ciemny:
4 jaja
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do kasy i deserów
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżki oleju
0,5 łyżki octu
Masa:
5 żółtek
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 kostka margaryny Kasi

SKŁADNIKI:
Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką,następnie ciągle delikatnie mieszając dodajemy stopniowo resztę składników (mąkę,proszek do pieczenia,olej,ocet). Tak przygotowane ciasto wylewamy no blaszkę i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Drugiego biszkopta robimy tak samo tylko że ze składników na ciemnego biszkopta, nie z proporcji na jasnego. Masę zaś robimy oddzielając białka od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę pszenna i ziemniaczaną a także cukier waniliowy, mieszamy i dodajemy mleko. Gotujemy na wolnym ogniu nieustannie mieszając, gdy masa będzie gotowa, studzimy i ucieramy z margaryną. Biszkopt jasny przecinamy w pół, zaś ciemny kroimy na ukos "w paski", nasączamy likierem, na jasny biszkopt dajemy masę, następnie układamy ukoście biszkopt ciemny, wypełniamy luki masą,nakładamy biszkopt jasny. Do dekoracji używamy polewy własnej bądź przyrządzonej.


UŻYTE PRODUKTY KAMIS:

*Przyprawa Do Kawy I Deserów (Młynek) Kamis - 48 g.
Skład: cynamon - 62%,cukier kandyzowany,goździki,kardamon,wanilia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz