SKŁADNIKI:
600 g serc drobiowych
450 g wątróbki drobiowej
2 łyżeczki przyprawy do pasztetu
1 udko z kurczaka
1 jajko
sól
pieprz
200 ml piwa Czarny Kot
2 garści bułki tartej
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czosnku sproszkowanego
2 łyżeczki koperku suszonego
sproszkowane grzyby suszone
PRZYGOTOWANIE:
Serca,udko i wątróbkę obgotowujemy a następnie mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy (najlepiej ręką jak na kotlety mielone). Dodajemy przyprawy,bułkę tartą,sproszkowane grzyby suszone oraz piwo i ponownie wszystko mieszamy by się ładnie połączyło. Wkładamy przygotowany pasztet do formy wysmarowanej margaryna i wysypanej bułką tartą (keksówki) i pieczemy około godzinkę w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.
UŻYTE PRODUKTY GALERIA ALKOHOLI STALOWA WOLA:
*Czarny Kot (Ciemne piwo z pazurem) (x 2) - 500 ml.
Tradycyjnie warzone i długo leżakowane.
Skład: woda,słód jęczmienny,chmiel,karmel,cukier.
Oprócz przepisu w którym wykorzystaliśmy piwo skosztowaliśmy go:
Ma świetlny karmelowy smak i zapach.
Polecam szczególnie do karmelizowanych owoców, oraz ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz