
2 szklanki zimnej wody
30 g korzenia lukrecji
2 galaretki (dowolny smak w tym przypadku użyta truskawkowa i agrestowa)
PRZYGOTOWANIE:
Lukrecje gotujemy przez 15 minut w 2 szklankach wody, odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut, gotujemy ponownie, przecedzamy przez sito, najważniejsze jest aby nie przecedzać do końca całego wywaru, należy osad pozostawić na dnie. Do dwóch garnków należy wsypać galaretki na każdą galaretkę potrzeba około 130 ml wywaru można dać mniej, galaretka będzie trwalsza. Do garnka w którym znajduje się galaretka należy wlać wywar, wymieszać i odstawić na około 15 minut, później gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Strzykawką napełniamy płyn do foremek sylikonowych. Odstawiamy do lodówki na minimum na 2 godziny do lodówki.
UŻYTE PRODUKTY SMAK-COM:
* Lukrecja Korzeń 30 g (Kraj pochodzenia: Chiny) - http://www.skworcu.com.pl/korzen-lukrecji-30g.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz