SKŁADNIKI:
2 szklanki wody
2 szklanki mąki
100 g masła
szczypta soli
8 jajek
PRZYGOTOWANIE:
Wodę z masłem zagotowujemy do momentu gdy będzie zaczynać bulgotać w tedy wprost do garnka przesiewamy mąkę, ciągle mieszając tak aby nie powstały grudki. Ciasto mieszamy do momentu gdy nie zacznie się z niego formować kulka. W tedy ciasto jest gotowe, ściągamy z ognia i studzimy ciasto. Gdy ciasto nam wystygnie miksujemy je mikserem na największych obrotach z szczyptą soli i pojedynczo dodawanymi jajkami. Gdy wybijemy już wszystkie jajka mieszamy jeszcze około 10 minut , tak aby ciasto stało się nam bardziej puszyste gdyż wtłoczymy do niego więcej powietrza. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i porcjujemy je na blaszkę z papierem do pieczenia. Groszku nie należy umieszczać zbyt blisko siebie bo się poskleja. Tak przygotowany groszek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut (termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy kilka groszków i upewniamy się przecinając je na pół czy są upieczone. Gdy groszek jest upieczony , pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz