Szukaj na tym blogu

czwartek, 27 lutego 2014

Pijany Wafel

SKŁADNIKI:
Masa:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
125 g margaryny Kasia
200 ml ajerkoniaku
500 ml mleka
Dodatkowo:
1 mały słoiczek nutelli
1 paczka wafli

PRZYGOTOWANIE:
Do małego garnka wlewamy około 350 ml mleka i nastawiamy do gotowania na małym ogniu. Resztę mleka wlewamy do słoika i dodajemy do niego mąki,cukier kryształ, zakręcamy zakrętką i energicznie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy powoli mleko ze słoiczka małym strumieniem ciągle mieszając. Gotujemy budyń na wolnym ogniu , ciągle mieszając tak aby budyń się nie przypalił. Po ugotowaniu budyniu przykrywamy go reklamówką tak aby nie powstała skórka. Po wystudzeniu do miski wrzucamy margarynę oraz cukier puder, ucieramy na gładką masę , gdy masa już będzie gładka dodajemy stopniowo alkohol cały czas mieszając, następnie łączymy wszystko mikserem. Przekładamy wafla : (od spodu) - ajerkoniak , nutella , ajerkoniak, nutella. Wafla zawijamy w papier po nim. Odkładamy na około 2-3 godziny. Kładziemy na nim ciężar aby wafel dobrze się połączył.

1 komentarz:

  1. OJ NIE WIEM CZY TO DOBRY DESER DLA MNIE., JESZCZE SIĘ UPIJĘ:P JAK TAK DALEJ PÓJDZIE TO NIE ZMIESZCZĘ SIĘ W DRZWIACH;P

    OdpowiedzUsuń