SKŁADNIKI:
100 g drożdży
40 ml alkoholu
1 kg mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
6 żółtek
500 ml mleka
6 łyżek cukru
100 g margaryny Kasi
szczypta soli
skórka oraz sok z jednej otartej cytryny
1 litr oleju
400 g marmolady
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ze szczyptą soli oraz 3 łyżki cukru, dodajemy około 500 g mąki mieszamy i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie zalecanego czasu dodajemy żółtka i resztę cukru i ucieramy, dodajemy do tego całe jajo, cukier waniliowy, mąkę, alkohol, skórkę i sok z cytryny, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie rwiemy po niedużym kawałku ciasta formujemy w kuleczki i odkładamy, czynność wykonujemy do skończenia się ciasta. Tak uformowane kuleczki przykrywamy na około 15 minut ściereczką. Rozgrzewamy w niedużym garnku olej, wkładamy nasze pączki smażymy na dużym ogniu do delikatnego zbrązowienia się i widelcem przekładamy na stronę nieupieczoną, czynność powtarzamy. Gdy pączki delikatnie przestygną szprycą o długiej końcówce nabijamy nadzienie z marmolady. Wierz posypujemy cukrem pudrem, lub dekorujemy wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz