SKŁADNIKI:
Ciasto:
75 g drożdży
2,5 szklanki mleka
1,5 łyżki soli
2,5 łyżki cukru
5 łyżek oleju
1 kg mąki
Sos:
1 mały koncentrat pomidorowy
5 łyżek ketchupu
majeranek
bazylia
oregano
sól
pieprz
chili
Pozostałe:
300 g sera żółtego
2 puszka kukurydzy
1 pomidor
500 g pieczarek
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
100 g wędliny sojowej o smaku wędzonego salami
100 g wędliny sojowej o smaku drobiowym
30 g masełka
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy w mleku o temperaturze pokojowej, dodajemy sól oraz cukier, następnie dodajemy połowę przesianej mąki, oraz olej, wstępnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie pieczarki, cebule, czosnek obieramy, płuczemy i rozdrabniamy, ser żółty trzemy na tarce o grubym oczku, pomidora myjemy i kroimy w plasterki, wędlinę kroimy w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnie z masłem wrzucamy pokrojoną cebule oraz pieczarki, podsmażamy przez 10-15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy ciasto wyrośnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy. I odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Do rondelka dodajemy koncentrat, ketchup oraz wszystkie przyprawy, odrobinę wody i podsmażamy na małym ogniu przez około 10 minut. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy placki, układamy na blaszkę, następnie nakładamy sos i układamy warstwowo składniki wg uznania. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
UŻYTE PRODUKTY POLSOJA:
* Wędlina Sojowa O Smaku Wędzonego Salami (100 g)
* Wędlina Sojowa O Smaku Drobiowym (100 g)
Wygląda pysznie. Gdzie kupić wędlinę sojową?
OdpowiedzUsuńProdukty POLSOJA znajdują się nawet w tesco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
A dziś w leclercu zaczęła się promocja wędlin Polsoi. Kosztują 4,69 zł.
Usuń