SKŁADNIKI:
1 orzech kokosa
0,5 granata
1 chińska gruszka
odrobinę startej skórki cytrynowej
odrobinę startego kardamonu
odrobinę startego cynamonu
odrobinę startego goździka
odrobina suszonej mięty
mała szczypta kurkumy
200 ml śmietany kremówki 36%
1,5 szklanki mleka 0,5%
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Kokosa łupiemy, wylewamy mleczko i wycinamy miąższ. Miąższ kroimy drobno i wkładamy do małego garnka, zalewamy do mlekiem i nastawiamy na małym ogniu, gdy miąższ się zagotuje dodajemy pestki granata i pokrojoną gruszkę. A także skórkę cytrynową,kardamon,cynamon,goździka,miętę,kurkumę. Następnie po chwili gotowania odstawiamy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy żółtka i ubijamy śmietanę, gdy ubijemy śmietanę dodajemy do niej cukier puder i jeszcze chwilę mieszamy. Po czym przekładamy śmietanę do garnka z schłodzonym płynem i mieszamy. Przelewamy do maszynki do lodów (ówcześnie schłodzonej w zamrażalniku przez 12 h). Mieszamy 40 minut następnie przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz