Na Ciasto Francuskie:
250 g masła
200 g mąki pszennej
szczypta soli
100 ml wody
Na Pączki Francuskie:
1 porcja ciasta francuskiego
olej do smażenia
cukier puder
PRZYGOTOWANIE: Na Ciasto Francuskie.
50 g masła rozpuszczamy w rondelku , następnie odstawiamy je do ostudzenia. Do wysokiego naczynia (miski) wsypujemy przesianą mąkę, wodę oraz sól do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy tak aby ciasto odchodziło od ręki. Po czym ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3h. Po schłodzeniu ciasta posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na kwadrat, na ciasto kładziemy masło (w temperaturze pokojowej). Zawijamy w kopertkę (pierw brzegi potem resztę) przekręcamy do pionu. I wałkujemy tak aby ciasto uzyskało mniej więcej 3 razy większą objętość (szerokość) niż na początku. Składamy ciasto, wstawiamy do lodówki na godzinę po czym znów wałkujemy (czynność powtarzamy jeszcze 6-7 razy). Po schłodzeniu i rozwałkowaniu 6-7 razy ciasto jest gotowe. Ciasto można porcjować i mrozić lub przygotowywać z niego potrawy. Pamiętajcie aby przed przygotowywaniem deseru czy dania z użyciem ciasta francuskiego, należy je wcześniej schłodzić.
PRZYGOTOWANIE: Na Pączki Francuskie.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, sporą ilość oleju w garnku rozgrzewamy i wkładamy ciasto francuskie, smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po czym przekładamy ciasto na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, przekładamy na talerz, lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Mniam <3
OdpowiedzUsuńMmmm zrobiłam się głodna ;] bardzo apetycznie to wygląda
OdpowiedzUsuńhttp://gabaa-gabiii.blogspot.com
'Mmm' włączone! c;
OdpowiedzUsuńhttp://nutnats.blogspot.com/