SKŁADNIKI:
250 g makaronu 400 g mięsa mielonego
1 śmietana 18 %
1 marchewka
2 cebule
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie koperku suszonego
200 g sera żółtego
Do smaku: pieprz, sól
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Makaron podgotowujemy przez około 5 minut, gotowy makaron odcedzamy, przelewamy zimną woda. Następnie mięso mielone podsmażamy z wcześniej obraną i umytą marchewką, cebulą i czosnkiem( marchew starta na tarce o grubych oczkach, cebula pokrojona w pół talarki, czosnek drobno posiekany), mięso smażymy około 10 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z 3 łyżkami wody, dodajemy kukurydze,olej, koperek oraz przyprawy do smaku. W niedużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo makaron, mięso. Na sam wierzch dajemy sos śmietanowy i posypujemy startym serem. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180, po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut w temperaturze 180 stopni.
UŻYTE PRODUKTY MAKARON CZANIECKI:
* Czaniecki Makaron - Kokardka (250 g.)
uwielbiam makaron... i ziemniaki - pewnie dlatego jestem kulką :D
OdpowiedzUsuń