Szukaj na tym blogu

wtorek, 4 lutego 2014

Domowy Dżem Truskawkowy

SKŁADNIKI:
5 kg truskawek
5 kg cukru
15 słoików z nowymi nakrętkami

PRZYGOTOWANIE:
Truskawki umyć, obrać z szypułek, następnie włożyć około 3/4 słoika i zasypać cukrem według uznania (jeśli truskawki są słodkie nie trzeba dużej ilości cukru), tak gotowe słoiki należy odstawić na 4-5 dni w celu wytworzenia się soku, następnie sok przecedzamy przez sito, odsączone truskawki przekładamy do garnka, smażymy na małym ogniu, przez około 45 minut, ubijając od czasu do czasu tłuczkiem. Gdy truskawki będą gotowe przekładamy do małych słoiczków. Nie dodajemy konserwantów. Po upływie dwóch dni pasteryzujemy przez nie całe 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz