Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 3 lutego 2014

Bułki Na Parze Z Dżemem Truskawkowym

SKŁADNIKI:
100 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
3 jajka
250 g masła
około 1 kg mąki
Dodatkowo:
dowolny dżem (użyty truskawkowy)

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzucamy drożdże, cukier i sól, mieszamy z mlekiem o temperaturze pokojowej, odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miski wybijamy jajka i roztrzepujemy je następnie dodajemy masło wcześniej rozpuszczone i ostudzone,mieszamy. Dodajemy około 0,5 kg mąki, wstępnie wyrabiamy. Dodajemy podrośnięte drożdże, dodajemy resztę mąki (ile zabierze). Dobrze mieszamy. Gdy ciasto będzie dobrze połączone wykładamy na stolnice, wyrabiamy chwilę ręcznie , dzielimy na kilka części. Z każdej części formujemy wałeczki następnie wałeczek kroimy na mniej więcej równe części, formujemy placuszki jak na pierogi (tylko że grubsze) nakładamy trochę dżemu następnie zawijamy bułeczki i kładziemy na oprószonej mąką stolnicy lecz nie za blisko gdyż się posklejają.Przykrywamy ściereczką aby bułeczki podrosły.

SPOSÓB GOTOWANIA : Duży garnek napełniamy do połowy wodą przykrywamy ściereczką i wiążemy ścierkę do garnka (np sznurówką).
Gdy woda się zagotuje i zacznie parować kładziemy bułeczki na ściereczkę (lecz nie za blisko ponieważ bułeczki jeszcze urosną i by się posklejały). Przykrywamy pokrywką (jeżeli nie macie pokrywki która by pasowała do garnka możecie użyć innego dużego garnka) i gotujemy około 15 minut. (Sprawdzamy czy są już dobre np: długą wykałaczką, jeżeli na wykałaczce nie pozostanie mokrego ciasta to bułeczki są gotowe).

2 komentarze: