Szukaj na tym blogu

środa, 5 lutego 2014

Domowe Pierogi Ruskie - Podsmażane

SKŁADNIKI:
Farsz:
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg sera białego
3 średnie cebule
1 kostka masła
sól i pieprz (do smaku)
Ciasto:
1 jajo
900 g mąki pszennej
1,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, umyć, zalać zimną wodą, osolić, wstawić do zagotowania, na około 30 min. Gdy ziemniaki się ugotują należy je utłuc z połową masła i ostudzić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę , podsmażyć na odrobinie masła na złoty kolor, odstawić do ostygnięcia. Gdy ziemniaki i cebula ostygną należy je razem połączyć. Dodać pieprz i sól do smaku. Zmielić ser przez maszynkę do mielenia i dodać do ziemniaków. Mąkę należy przesiać, dodać jajko i wodę (gdy ciasto będzie twarde należy dolać odrobinę wody) , następnie wyrobić je na jednolite ciasto. Podzielić ciasto na części, z każdego kawałka rozwałkować cienki placek, wyciąć kółka od szklanki, nałożyć farsz i zlepić. Czynność powtarzać do momentu gdy skończą się składniki. Gdy pierogi będą gotowe należy w garnku nastawić około 4 litrów wody , osolić czekać do momentu zagotowania. Gdy woda zacznie wrzeć należy włożyć do niej część pierogów , zamieszać i czekać aż wszystkie wypłyną na wierzch, pogotować około 3 minut po wypłynięciu pierogów, wyjąć. Resztę masła należy rozpuścić i polać wyjęte pierogi. Czynność powtarzać do zagotowania wszystkich pierogów. (W przepisie podsmażałem pierogi z obiadu dla domowników którzy wracają później z pracy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz