Szukaj na tym blogu

piątek, 24 stycznia 2014

Wilgotny Piernik

SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
4 łyżki powidła śliwkowego (lub innego kwaśnego)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 opakowania przyprawy do piernika (40g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
100 ml rumu ciemnego
100 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy powidło śliwkowe, następnie mąkę na zmianę z mlekiem, po czym dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Wsypujemy stopniowo przyprawę do piernika, dodajemy olej, oraz kakao,rodzynki namoczone w rumie. Gdy wszystkie składniki się połączą ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą składników. Pieczemy w temp 180 stopni przed 45-50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz