Szukaj na tym blogu

sobota, 25 stycznia 2014

Ryżak Drożdżowy

SKŁADNIKI:
Ciasto:
100 g drożdży
300 ml mleka
50 g cukru
750 g mąki pszennej
duża szczypta soli
3 jaja
50 g masła
Farsz:
2 szklanki ryżu
1,5 l mleka
300 g sera białego
1 szklanka cukru
60 g cukru waniliowego
200 g masła

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić z cukrem i solą, odstawić na 5 minut, mąkę przesiać, dodać jaja oraz rozpuszczone, przestudzone masło, wstępnie zamieszać. Dodać mleko w temperaturze pokojowej. Dobrze zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie zagotować mleko i dodać ryż cały czas mieszając,w razie potrzeby dolać odrobinę mleka. W trakcie gotowania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Gdy ryż będzie miękki zestawić z ognia, ostudzić, dodać ser, masło i wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypaną stolnicę, dzielimy na pół, jedną cześć wałkujemy i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, następnie nakładamy farsz oraz drugą połowę ciasta, nakłuwamy, można posmarować białkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 40-45 minut.

2 komentarze:

  1. Smaki dzieciństwa moja babcia piekła ryżaki na każde święta:) tylko opcja na słono bez cukru waniliowego.Pycha idealny do herbaty czy też barszczyku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Chciałam zapytać na jak duża blachę są to składniki, bo widzę ze chyba na jakaś sporą.
    Pozdrawism

    OdpowiedzUsuń