Ciasto:
150 g masła
150 g cukru
4 jajka
2 łyżka kakao
120 g orzechów włoskich (zmielonych)
70 g mąki pszennej
1\4 proszku do pieczenia (małego)
Masa 1:
200 g orzechów włoskich (zmielonych)
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
0,5 szklanki alkoholu
Masa 2:
3 jajka
3 łyżki kakao
150 g cukru
200 g masła
Dodatkowo:
powidło śliwkowe do posmarowania
ewentualnie herbatniki do Masy 1 (gdy będzie za rzadka)
1 gorzka czekolada (dobrze schłodzona)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: (zwykła blaszka)
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka , kakao , mąkę , orzechy , proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie ubić pianę z białek z szczyptą soli, po ubiciu na sztywno połączyć pianę delikatnie z ciastem. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy do 30 minut.
Masa 1:
Orzechy łączymy w misce z cukrem i cukrem waniliowym następnie zalewamy alkoholem (w przepisie użyty spirytus). Wszystko razem dokładnie mieszamy (gdy będzie za rzadkie dodajemy kilka herbatników skruszonych w rękach) , przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na czas przygotowania Masy 2.
Masa 2:
Jajka ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania trzy krotnej objętości masy. Gdy masa uzyska swą objętość ściągamy z kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy z masłem.
Przekładanie: (od lewej do prawej) - ( dół - góra)
Ciasto, Powidło , Masa 1 , Masa 2 , Starta czekolada na tarce o grubych oczkach.
PLACEK NALEŻY SCHŁODZIĆ ! ! ! ! ! (przez minimum 2 godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz