100 g drożdży
1 kg jabłek
2 jajka
600 g mąki pszennej
10 g margaryny Kasia
szczypta soli
cukier waniliowy
0,5 l mleka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i solą, odstawiamy na czas przesiewania mąki i lekkiego podgrzania mleka. Następnie drożdże łączymy z lekko ciepłym mlekiem i przesianą mąką, wstępnie mieszamy. Margarynę rozpuszczamy studzimy i dodajemy do ciasta, mieszamy. Rozbijamy i roztrzepujemy jajka w rondelku po czym powoli wlewamy do ciasta ciągle mieszając.Jabłka, obieramy , myjemy i kroimy na małe kawałki (według uznania). Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Po wyrośnięciu ciasta do smażenia używamy łyżki i zimnej wody w kubeczku. Na rozgrzany olej kładziemy wilgotną łyżką ciasto, smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przekładamy na papier aby ociekły z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz