Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
0,5 szklanki wody gazowanej
4 łyżki oleju
szczypta soli
szczypta cukru
Farsz:
500 g mięsa mielonego (z łopatki)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
150 g pieczarek
10 oliwek
papryka słodka mielona
pieprz , sól
bazylia
oregano
majeranek
olej do smażenia
Sos:
1 jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
5-6 ząbków czosnku
sól do smaku
Dodatkowo:
250 g sera żółtego
masło
liście pora lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę, papryki, pieczarki obieramy i myjemy, rozdrabniamy wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem, czosnek miażdżymy , obieramy , siekamy i wrzucamy do garnka. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, do mięsa dodajemy paprykę słodką mieloną, pieprz, sól , bazylia, oregano, majeranek, gdy mięso już będzie podsmażone i wymieszane z przyprawami dodajemy do garnka i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone oliwki i dusimy jeszcze 10 minut. W tym czasie robimy sos. Majonez, jogurt i obrany, umyty , posiekany czosnek łączymy w miseczce i doprawiamy odrobiną soli.
Składniki na ciasto połączyć w misce mikserem, jeżeli jest za gęste lub za rzadkie dodać mąki lub mleka, odstawić na chwilę. Na rozgrzaną patelnie wlać odrobinę oleju i rozprowadzić po całej powierzchni. Wylewać ciasto na rozgrzaną patelnie i rozprowadzać , smażyć z jednej strony do złotego koloru następnie przekręcić na drugą stronę i smażyć chwilkę. Takim sposobem wysmażyć całe ciasto.
Na naleśnika nakładamy trochę startego sera, 1,5-2 łyżki farszu i zwijamy w sakiewkę, podwiązujemy porem lub szczypiorkiem następnie na patelnie z rozgrzanym masłem kładziemy sakiewkę i podsmażamy chwilkę tak aby ser się rozpuścił, przekładamy podsmażoną sakiewkę na wcześniej rozsmarowany sos czosnkowy na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz