SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
5 jajek
sól
odrobina wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy , dodajemy sól i jajka, wyrabiamy ciasto. Ewentualnie podlewamy odrobiną wody gdy składniki nie będą chciały się połączyć. Po wyrobieniu ciasta, dzielimy na 4 części. Każdą z części wałkujemy na podsypanej stolnicy na dość cienkie placki. Przekładamy na blat aby delikatnie przeschły, następnie podsypujemy dobrze mąką placek i zwijamy w rulon, cienko kroimy i pozostawiamy na stolnicy oprószone mąką na około 30 min. W czasie schnięcia makaronu nastawiamy osoloną wodę. Gdy woda będzie się gotować wrzucamy partiami makaron cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę. Wyławiamy makaron i przelewamy dużą ilością zimnej wody. Czynność powtarzamy do ugotowania całego makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz