Szukaj na tym blogu

piątek, 17 stycznia 2014

Polsko-Meksykańska Zupa Wielowarzywna

SKŁADNIKI:
2 korpusy z kurczaka
duża czerwona papryka
cebula
2 średnie marchewki
biała część pora
korzeń pietruszki
mała garść pokrojonego korzenia selera
2 pomidory
szczypta:
bazylii
oregano
majeranku
czubrycy czerwonej
pieprzu czarnego mielonego
papryki słodkiej mielonej
suszonego koperku
suszonej natki pietruszki
imbiru mielonego
pieprzu ziołowego
soli czosnkowej
pół łyżeczki suszonych sproszkowanych grzybów
łyżeczka Kucharka lub Warzywka
200g drobnego makaronu
2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek śmietany


PRZYGOTOWANIE:


Korpusy płuczemy i zalewamy ok. 2 litrami wody, wrzucamy pokrojone warzywa i kukurydzę z puszki. Gotujemy około 20-25 minut, wyjmujemy korpusy, obieramy z mięsa, wkładamy je do garnka i dosypujemy przyprawy. Co jakiś czas mieszając gotujemy około 20 minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dosypujemy makaron, mieszamy i gotujemy około 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.

1 komentarz: