Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 stycznia 2014

Biszkoptowiec Z Masą

SKŁADNIKI:
Ciasto:
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
Masa:
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
4 żółtka
1 czubata szklanka cukru
250 g margaryny
Polewa:
4 łyżki kakao
3 łyżki wody
150 g margaryny
1/2 szklanki pudru
Dodatkowo:
300 g herbatników
1/2 szklanki alkoholu


PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy, stopniowo wsypujemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy żółtka, miksujemy przez około 5 minut, po otrzymaniu gładkiego ciasta, stopniowo dodajemy mąkę pszenną na przemian z resztą składników delikatnie mieszając tak aby ciasto nie opadło. Przelewamy na małą formę wyłożoną papierem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 20 minut, do uzyskania złotego koloru, cały czas kontrolując stopień wypieczenia. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na ściereczkę. W czasie gdy biszkopt stygnie, żółtka ucieramy z cukrem dodajemy stopniowo mleko oraz resztę składników, gdy składniki się połączą odstawiamy na delikatny ogień cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym miksujemy z margaryną. Masę dzielimy na dwie części, biszkopt przecinamy w pół, na dolną połowę wykładamy jedną część masy, następnie herbatniki namoczone lekko w alkoholu, ułożone w dwie warstwy i drugą część masy, przykrywamy górą biszkopta. W rondelku z wodą rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i kakao, gotujemy przez chwilę, zestawiamy z ognia i polewamy biszkopt. Do dekoracji kruszymy biszkopty po wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz