SKŁADNIKI:
3 duże udka
2 repetki
sól
pieprz
6 ząbków czosnku
1 opakowanie żelatyny wieprzowej
4 marchewki
2 pietruszki
2\4 selera (korzeń)
3 jajka
1 puszka groszku zielonego
1 mały por
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE: (Przygotowanie na 2 garnki)
Warzywa i mięso czyścimy, płuczemy, następnie porcjujemy tak aby na każdy z dwóch garnków była ta sama ilość składników. Do pierwszego garnka wkładamy udka z kurczaka, 3 obrane ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1\4 selera, 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy, zalewamy wodą i nastawiamy do gotowania. Gotujemy do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości. Do drugiego garnka wkładamy 2 repetki, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki , 1 pietruszkę , 1\4 selera, 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy, zalewamy wodą i nastawiamy do gotowania do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. Po godzinie przecedzamy wywar z drobiu, studzimy mięso i warzywa,doprawiamy wywar i odstawiamy do przestygnięcia. Po upływie około 2-3 godzin wywar z wieprzowiny przecedzamy przez sito, wywar doprawiamy.Marchew kroimy w kostkę,groszek odcedzamy, jajka gotujemy i kroimy w ćwiartki,pora płuczemy i kroimy ,następnie posypujemy solą i gnieciemy przez chwilkę, odlewamy sok.Wszystkie warzywa przekładamy warstwowo do miseczek.Oba rodzaje mięsa obieramy następnie kroimy, układamy do miseczek. Wywary łączymy ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącego wywaru, przelewamy do wywaru , mieszamy i nalewamy powoli do miseczek, tak aby mięso oraz warzywa się nie podnosiły. Galaretę odstawiamy do przestygnięcia następnie wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Podawać z octem lub sokiem z cytryny.
U mnie się mówi na to galert. Nienawidzę tego. Mama niedawno robiła ze świńskich nóżek taką galaretę. Fuj. :D
OdpowiedzUsuńCo kto lubi :)
OdpowiedzUsuń