SKŁADNIKI:
1,5 kg buraków czerwonych
5-6 sztuk suszonych grzybów
2 średniej wielkości marchewki
1 cebula
1 pietruszka
1\3 średniego selera (korzeń)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
sok z połowy cytryny
koperek suszony
pieprz
czosnek
majeranek
bazylia
oregano
2-3 ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1 korpus z kurczaka
3-4 suszone papryczki pepperoni
2-3 łyżki octu
1 koncentrat barszczu czerwonego
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy, myjemy buraki,
następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach do miski. Dodajemy do buraków ocet, sól , cukier , suszone grzyby, sok z cytryny , koper suszony, pieprz ,obrany i posiekany czosnek, majeranek , bazylię , oregano , ziele angielskie , liść laurowy, papryczki i wszystko mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15min. W tym czasie obieramy i myjemy resztę warzyw oraz trzemy je na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy je do buraków. Odstawiamy na kilka godzin.W tym czasie czyścimy korpus, myjemy i podgotowujemy. Po upływie czasu , przelewamy do garnka z korpusem, uzupełniamy wodą i gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i ewentualnie doprawiamy. Ugotowany barszcz przecedzamy.
Ja z mamą na święta robiłam barszcz i buraki wylądowały w sokowirówce. Sok jeszcze odcedziłyśmy, wióry były gotowane jeszcze i później też odcedzone. Wychodzi lepszy niż taki potarty. My nie dodajemy grzybów do barszczu. Barszcz z uszkami albo w pierogami jest najlepszy. :D Oczywiście domowej roboty to już w ogóle szał ciał.
OdpowiedzUsuńCo region to inny obyczaj :)
OdpowiedzUsuńSmacznego !