SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 jajo
900 g mąki pszennej
1,5 szklanki wody
Farsz:
4 ćwiartki z kurczaka
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
1 zielona część pora
1\4 selera (korzeń)
sól
pieprz
przyprawa kebab-gyros
koperek suszony
2 jajka
bułka tarta (ile zabierze)
PRZYGOTOWANIE:
Ćwiartki ewentualnie obieramy, myjemy i nastawiamy. W czasie gdy woda będzie się rozgrzewać obieramy, myjemy i kroimy na drobniejsze kawałki warzywa, wrzucamy do garnka. Mięso gotujemy do miękkości następnie wybieramy warzywa oraz mięso i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu mięso obieramy i przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko, przyprawy wedle uznania (polecam dać dużo przyprawy kebab-gyros). Dodajemy bułkę tartą i mieszamy (jeżeli jest za rzadkie dodajcie jeszcze bułki tartej). Tak przygotowany farsz odstawiamy do 10 minut do lodówki. W tym czasie przyrządzamy ciasto. Składniki na ciasto połączyć (ewentualnie podlać jeszcze odrobiną wody)- gdy ciasto będzie za twarde. Wałkujemy ciasto, wycinamy krążki i nakładamy na nie farsz. Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze chwilkę. Pierogi podajemy z czystym rosołem, bądź odsmażamy na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz