SKŁADNIKI:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
10 dag drożdży
1 opakowanie zagęszczonej śmietanki zakwaszanej (180 ml)
1 jajko
1 żółtkoFarsz:
0,5 kg łopatki wieprzowej b/k
300 g boczku surowego
3 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
1 biała część pora
1 cebula
2 kajzerki
10 łyżek bułki tartej
4 jajka
Do Smaku:
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
imbir sproszkowany
koperek suszony
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i nastawić do gotowania. W tym czasie obrać, umyć warzywa, pokroić na mniejsze części i dodać do wywaru. Gotować do momentu gdy mięso będzie ugotowane. Przepuścić mięso,boczek,namoczone (wyciśnięte kajzerki) oraz warzywa przez maszynkę, doprawić przyprawami,bułką tartą,wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę, drożdże, śmietanę, jajko oraz żółtko i całość dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować tak aby pokryło całą foremkę (keksówkę) oraz aby wystarczyło na przykrycie góry pasztetu. Do farszu dodać jajka, wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto następnie farsz, przykryć farsz ciastem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz