SKŁADNIKI:
300 g makaronu (małe muszelki)
500 g mięsa mielonego
papryka czerwona
pomidor
pieprz czarny mielony
szczypta papryki czerwonej mielonej
2 ząbki czosnku
cebula
10 dkg sera żółtego
3 kromki czerstwego chleba
makaronowa po bolońsku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
200 ml wody
olej roślinny
jajko
tofu wędzone
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżkach oleju i dodajemy do mięsa mielonego.
Mięso mielone wrzucamy do miski i dodajemy pieprz, paprykę, namoczony wcześniej czerstwy chleb,pokrojone w drobną kosteczkę tofu i jajko. Dobrze mieszamy.
1/3 przygotowanego mięsa mielonego zostawiamy w misce a resztę wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Następnie gotujemy makaron na pól twardo (połowę wyznaczonego czasu), odcedzamy i wrzucamy do naczynia. Mieszamy z mięsem. Paprykę czerwona kroimy w cienkie paseczki i także wrzucamy do naczynia. Następnie pomidora kroimy w kosteczkę i też dorzucamy do reszty.
4 łyżki oleju, 4 łyżeczki koncentratu i wodę łączymy w jedno i dolewamy do naczynia. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy startym serem i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku do temp 200 stopni.
Z reszty mięsa formujemy małe pulpeciki, smażymy na patelni i podajemy razem z makaronem.
UŻYTE PRODUKTY POLSOJA:
* Tofu Wędzone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz