SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
500 ml piwa pełne zdrój świętokrzyski
30 g cukru waniliowego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju słonecznikowego
duża szczypta soli
1 szklanka mleka
szczypta cynamonu
2 jaja
Dodatkowo:
dżem,powidła,cukier puder itd... (wedle uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier waniliowy,cukier puder,sodę,proszek do pieczenia,sól,cynamon i mieszamy. Następnie całość zalewamy piwem, szybko tak aby dobrze zaczęło się pienić, wstępnie mieszamy mikserem. Następnie dodajemy olej,mleko,roztrzepane jaja i dokładnie miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy ciasto będzie wodniste dodajemy mąki natomiast gdy ciasto będzie za gęste dodajemy odrobinę mleka. Następnie ciasto na gofry pieczemy w gofrownicy na złoto-brązowy kolor i podajemy wedle uznania.
UŻYTE PRODUKTY GALERIA ALKOHOLI STALOWA WOLA:
*Piwo Pełne Zdrój Świętokrzyski (klasyka PRL-u) (x 2) - 500 ml.
Tradycyjne warzone piwo z delikatną goryczką chmielu Lubelskiego - powraca, by cieszyć podniebienie każdego piwosza!
Piwo jasne pasteryzowane - Skład:
woda,słód jęczmienny, chmiel.
Piękne gofry...będę szczera takich na piwie nie robiła, ba...nawet nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie Polecam Spróbować :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie rosną i smakują :)
można użyć do tego innego piwa?
OdpowiedzUsuń