SKŁADNIKI:
200 g margaryny Kasia
4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
4 jaja
4 łyżki konfitury babuni z truskawek
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania przyprawy do piernika
4 łyżki kakao
100 ml rumu ciemnego
100 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy konfiturę babuni z truskawek, następnie mąkę na zmianę z mlekiem, po czym dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Wsypujemy stopniowo przyprawę do piernika, dodajemy roztopioną margarynę, oraz kakao,rodzynki namoczone w rumie. Gdy wszystkie składniki się połączą ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą składników. Ciasto wylewamy na blaszki. Pieczemy w temp 180 stopni przed 50-60 min. Gdy będą gotowe zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wycinamy foremką duże serca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz