SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 ciasto francuskie,
6-7 łyżek dżemu jabłkowo-miętowego,
drobno posiekane migdały - 1 garść,
Margaryna Kasia do posmarowania blachy,
Dżem:
3 kg jabłek kwaśnych,
2 opakowania (2x 100g) landrynek miętowych,
1 kg cukru,
PRZYGOTOWANIE:
Schłodzone wcześniej ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na nim dżem jabłkowo-miętowy , oczywiście własnej roboty następnie dżem rozprowadzamy po całym cieście tak żeby wszędzie się on znalazł, kolejną czynnością jest posypanie migdałami dżemu, migdały muszą znaleźć się na całym cieście na porcji dżemu. Następnie ciasto zawijamy i lekko przygniatamy żeby dżem ładnie się ułożył w środku.
Smarujemy blachę margaryną Kasia a następnie pieczemy około 10-15min w temp 150sto. (do zarumienienia się).
Dżem:
Jabłka obieramy , płuczemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Następnie od razu do gotujących się jabłek dodajemy landrynki , po około 40min gotowania dodajemy cukier i gotujemy jeszcze około godziny.
Do odprowadzenia nadmiaru soku (wody).
Następnie nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.
O mamuniu, zakochałam się w tych przekąskach ♥ Pyszności a i przygotowanie dla mnie jest dość proste :} Może w najbliższym czasie sama się za to zabiorę ;3
OdpowiedzUsuńwww.lovealeks.blogspot.com ♥