
8 jaj
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
1 opakowanie cukru waniliowego
Masa 1:
200 g orzechów włoskich
100 g wiórek kokosowych
1 margaryna Kasia
6 białek
0,5 szklanki cukru
Masa 2:
5 łyżek kakao
6 żółtek
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny Kasi
Dodatkowo: sól oraz wafel.
PRZYGOTOWANIE:
Jaja sparzymy we wrzątku, następnie oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy nadal, po czym dodajemy żółtka, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza należy dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Gotową masę wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Orzechy ścieramy na wiórki, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier gdy składniki się połączą dodajemy wiórka koksowe oraz orzechy, delikatnie mieszamy, wstawiamy do kąpieli wodnej cały czas mieszając przez około 10 minut. Gdy masa wystygnie dodajemy margarynę i ucieramy.
Żółtka ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej, gdy masa zwiększy swoją objętość dodajemy kakao i ucieramy przez około 10 minut, gdy masa zacznie stygnąć dodajemy margarynę i ucieramy.
Gotowego biszkopta przecinamy na pół, dolną część smarujemy masą orzechowo-kokosową dajemy wafla na to masę kakaową drugi płat wafla, na to masa orzechowo-kokosowa i druga część biszkopta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz