Szukaj na tym blogu

czwartek, 6 lutego 2014

Uszka z nadzieniem pomarańczowo-aroniowym

SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 literatki mąki pszennej
Żółtko z jednego jaja
1 literatka ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
Nadzienie:
25 g suszonej aronii
sok z połowy pomarańczy
3 łyżeczki skórki pomarańczowej
miąższ z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki kaszy manny
Syrop:
4 łyżeczki cukru
sok z połowy pomarańczy oraz miąższ

PRZYGOTOWANIE:
Aronię zaparzamy na około 10 minut, po upłynięciu tego czasu przecedzamy przez sitko, dodajemy skórkę, sok oraz miąższ z wcześniej umytej pomarańczy, mieszamy z aronią, cukrem waniliowym   pozostawiamy na około 15 minut po połączenia się składników. W tym czasie przesiewamy do nie dużej miski mąkę, dodajemy olej, sól, cukier, wodę oraz żółtko, wyrabiamy do połączenia się składników. Gdy ciasto będzie gotowe, wałkujemy go na cienki placek i wycinamy małe kółka od literatki. Powstały sok z aroni odsączamy, dodajemy kaszę mannę, tak powstałe nadzienie nakładamy w niewielkiej ilości na ciasto i zalepiamy na kształt uszek, tak wyrabiamy aż do skończenia się składników. Gdy wszystkie uszka będą gotowe, nastawiamy wodę z cukrem w niewielkim garnku, gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej uszka, gotujemy około 10 minut. Po upływie czasu wyjmujemy wrzucamy do zimniej wody na około 1 minutę. W trakcie gotowania uszek na małą patelnie wyciskamy sok z pomarańczy następnie zdejmujemy z pomarańczy miąższ i kroimy drobno, dodajemy cukier i gotujemy na średnium ogniu do uzyskania konsystencji podobnej do karmelu.

UŻYTE PRODUKTY SMAK-COM :
* Suszone Owoce Aronii - którą możecie znaleźć już niedługo w sklepie : http://www.skworcu.com.pl/
Serdecznie Zapraszam do korzystania ze sklepu.

2 komentarze:

  1. Jak to słodko wygląda! W końcu ferie, można by ugotować coś nowego:):) Może się skuszę.

    tosamocozwykle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Serdecznie :)

    Polecam !

    OdpowiedzUsuń