SKŁADNIKI:
Masa makowa:
500 g maku niebieskiego
250 g margaryny
1 olejek migdałowy
200 g rodzynek
2 jabłka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
100 ml rumu
sok z połowy cytryny
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
500 ml mleka
Masa serowa:
500 g sera
125 g margaryny
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Skórka otarta z jednej pomarańczy
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki namaczamy w rumie.Mak namaczamy w gorącym mleku na około godzinę, następnie mielimy go dwa razy przez maszynkę do mielenia. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, następnie dajemy kasze mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy, sok z połowy cytryny oraz jabłka obrane, umyte i starte na grubych oczkach tarki, na końcu dodajemy rodzynki. Mieszamy wszystko razem z makiem i wylewamy na formę. Ser mielimy raz przez maszynkę do mielenia. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jaja, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i olejek pomarańczowy. Wszystko łączymy z serem i wylewamy na mak, który znajduje się już na formie. Pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz