3 cebule
5 łyżek przyprawy orientalnej
2 łyżki wiórków kokosowych
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały por
1 mały seler
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
0,5 łyżki sosu rybnego
0,5 papryki czerwonej
1 łyżka cukru czci nowego
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
10 g świeżego imbiru
10 g grzybów mun
1 łyżeczka carry
2 szklanki ryżu białego
Do smaku:
oregano, bazylia, natka pietruszki, pieprz cayenne, sól, sok z połowy cytryny, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę, wkładamy do miski posypujemy przyprawą orientalną i mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy wiórka kokosowe,smażymy aż kurczak będzie gotowy. Obieramy cebule, myjemy i kroimy w pół talarki, podsmażamy, obieramy marchew, pietruszkę, seler, por, myjemy por kroimy na małe kawałki, marchew i pozostałe umyte warzywa ścieramy na tarce op grubych oczkach, dorzucamy do cebuli, smażymy wszystko około 5 minut, następnie zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Grzyby mun namaczamy w wodzie na około 20 minut, po upływie czasu kroimy na cienkie paski. Dodajemy resztę składników, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 20 minut. Ryż płuczemy, wsypujemy do gorącej wody, gotujemy do miękkości.
UŻYTE PRODUKTY SMAK-C0M:
* Przyprawa Orientalna 50 g (Skład: papryka słodka,curry,sól, gorczyca, cukier,chili,pieprz czarny mielony, laktoza) - http://www.skworcu.com.pl/265,pl_przyprawa-orientalna-50g.html
UŻYTE PRODUKTY SMAK-C0M:
* Przyprawa Orientalna 50 g (Skład: papryka słodka,curry,sól, gorczyca, cukier,chili,pieprz czarny mielony, laktoza) - http://www.skworcu.com.pl/265,pl_przyprawa-orientalna-50g.html
jacie, wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńale żeby mi się jeszcze chciało to ugotować. :)
chyba będę musiała, bo kusi strasznie! :)
Narobiłaś apetytu ;p Świetny blog :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :D
Dziękuje Serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do korzystania z przepisów a także do odwiedzania :)
I na FB :) Do polubienia :)