Szukaj na tym blogu

sobota, 8 lutego 2014

Kurczak W Sosie Orientalnym

SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka 
3 cebule 
5 łyżek przyprawy orientalnej  
2 łyżki wiórków kokosowych 
2 marchewki 
2 pietruszki 
1 mały por 
1 mały seler 
1 łyżka sosu sojowego ciemnego 
0,5 łyżki sosu rybnego 
0,5 papryki czerwonej 
1 łyżka cukru czci nowego 
1 łyżka papryki słodkiej mielonej 
10 g świeżego imbiru 
10 g grzybów mun
1 łyżeczka carry 
2 szklanki ryżu białego
Do smaku: 
oregano, bazylia, natka pietruszki, pieprz cayenne, sól, sok z połowy cytryny, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę, wkładamy do miski posypujemy przyprawą orientalną i mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy wiórka kokosowe,smażymy aż kurczak będzie gotowy. Obieramy cebule, myjemy i kroimy w pół talarki, podsmażamy, obieramy marchew, pietruszkę, seler, por, myjemy por kroimy na małe kawałki, marchew i pozostałe umyte warzywa ścieramy na tarce op grubych oczkach, dorzucamy do cebuli, smażymy wszystko około 5 minut, następnie zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Grzyby mun namaczamy w wodzie na około 20 minut, po upływie czasu kroimy na cienkie paski. Dodajemy resztę składników, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 20 minut. Ryż płuczemy, wsypujemy do gorącej wody, gotujemy do miękkości.

UŻYTE PRODUKTY SMAK-C0M:

* Przyprawa Orientalna 50 g (Skład: papryka słodka,curry,sól, gorczyca, cukier,chili,pieprz czarny mielony, laktoza) - http://www.skworcu.com.pl/265,pl_przyprawa-orientalna-50g.html


3 komentarze:

  1. jacie, wygląda wyśmienicie!
    ale żeby mi się jeszcze chciało to ugotować. :)
    chyba będę musiała, bo kusi strasznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś apetytu ;p Świetny blog :)
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje Serdecznie :)

    Zapraszam do korzystania z przepisów a także do odwiedzania :)
    I na FB :) Do polubienia :)

    OdpowiedzUsuń