Szukaj na tym blogu

środa, 19 lutego 2014

Beza

SKŁADNIKI:
4 białka
250 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodać sok z cytryny i dalej ubijając dodawać powoli cukier puder, ostrożnie i nie więcej niż 1 łyżkę, cały czas miksując. Kiedy ubijemy już cały cukier z białkiem , pianę przekładamy do rękawa cukierniczego bądź szprycy i nakładamy bezy na blaszkę z papierem do pieczenia bądź jeżeli posiadacie blaszkę pokrytą teflonem to na tą blaszkę. Bezy pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni.

1 komentarz:

  1. mmm jakie pyszniutkie :)
    Zroię je na weekend :))
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie kiniaxall.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń