Szukaj na tym blogu

czwartek, 1 maja 2014

Brzoskwiniowy Tort Karolina


SKŁADNIKI: Biszkopt: (x2)
5 jajek
3 łyżki wody
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku o pieczenia
cukier wanilinowy
aromat waniliowy
(do ciemnego biszkopta dodajemy 2 łyżki kakao)
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
budyń śmietankowy
budyń waniliowy
aromat śmietankowy
2 kostki margaryny Kasi
1,5 szklanki cukru pudru
30 ml wódki
6 połówek brzoskwiń z puszki
Do nasączenia biszkoptów:
50 ml likieru limoncello
szklanka przegotowanej wody
sok z wyciśniętej całej cytryny
Dodatkowo:
2 małe słoiczki dżemu brzoskwiniowego
puszka masy krówkowej kakaowej


PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na puszystą masę a następnie dodajemy resztę składników na biszkopt. Oba placki pieczemy w posmarowanej margaryną tortownicy w temperaturze 180 stopni 30 minut. Po ostygnięciu biszkoptów kroimy je (w zależności od ich grubości) na 2-4 placki.
Budynie gotujemy razem w 3 szklankach mleka nie dodając cukru. Po ugotowaniu przykrywamy folią (tak, aby folia leżała bezpośrednio na budyniu dzięki czemu nie będzie twardej skórki). Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem a następnie stopniowo (najlepiej po łyżce) dodajemy schłodzony budyń. Po zmiksowaniu dolewamy wódkę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Masę rozdzielamy na dwie części. Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę i dodajemy do jednej części masy. Drugą zostawiamy do posmarowania torta z wierzchu. Limoncello, wodę i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Przygotowanym ponczem nasączamy pierwszy, dolny placek. Smarujemy go dżemem lub masą (kolejność wedle uznania) i przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go itd. Przełożony tort smarujemy z wierzchu pozostałą masą. Dekorujemy masą krówkową kakaową i połówką brzoskwini.

2 komentarze: