
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki oleju
szczypta soli
woda (ile zabierze)
Dodatkowo:
Olej do smażenia
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ogórek zielony
50 g kiełków rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki soku z cytrynu
sól do smaku
Sos:
150 ml śmietany
pęczek koperku
1 ząbek czosnku
szczypta papryki słodkiej mielonej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać dodać olej,sól i wstępnie wymieszać, dodawać po trochę ciepłej wody, zarabiając ciasto. Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, wałkujemy i wycinamy trójkąty. Pierś z kurczaka płuczemy, kroimy i przekładamy do miski, do kurczaka dodajemy olej,sól,sok z cytryny i marynujemy przez czas przygotowywania reszty składników. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paski, kiełki płuczemy i ewentualnie przebieramy, szczypiorek płuczemy i drobno siekamy. Na rozgrzany olej układamy pocięte ciasto, smażymy na złoty kolor, następnie przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie na drugiej patelni smażymy kurczaka, po usmażeniu zestawiamy z ognia i dajemy mu chwilę odpocząć. W czasie smażenia i odpoczywania kurczaka przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos połączyć w małej miseczce i odstawić do połączenia się smaków. Usmażony makaron nakładamy na talerz wraz z kurczakiem oraz resztą warzyw, ewentualnie polewamy sosem bądź podajemy go osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz