SKŁADNIKI:
Ciasto:
100 g drożdży
1 kg mąki
duża szczypta soli
250 ml piwa czarny kot
1 łyżeczka cukru
letnia woda (ile zabierze)
1 jajko
0,5 szklanki oleju
Dodatkowo:
1,5 kg pieczarek
2 duże garści suszonych grzybów leśnych
4 cebule
1 opakowanie oliwek zielonych
kilka ząbków czosnku
1 puszka kukurydzy
350 g polędwicy sopockiej wieprzowej
3 puszki koncentratu pomidorowego (bądź pomidorów z puszki)
500 g sera żółtego
sos tabasco (według uznania)
Przyprawy:
czubryca czerwona
majeranek
oregano
bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże zasypać solą i cukrem i rozpuścić, odstawić na chwilę aby sobie pochodziły. W tym czasie przesiewamy mąkę i dodajemy piwo,jajko,olej a wstępnie mieszamy następnie dodajemy drożdże i wody ile zabierze tak aby ciasto było miękkie i delikatnie wolne. Odstawić do podrośnięcia (przykryć ściereczką). Namoczyć grzyby suszone, pieczarki umyć pokroić i wrzucić na patelnie wraz z umytą i pokrojoną cebulą, lekko przyprawić solą i pieprzem. Oliwki pokroić, czosnek obrać i posiekać,kukurydzę przelać na siteczko do odsączenia,polędwicę pokroić na dowolne kawałki, koncentrat przełożyć do miseczki i doprawić przyprawami: czubrycą czerwoną,majerankiem,oregano,bazylią,solą i pieprzem a także dodać według swojego uznania sos tabasco (ja użyłem 2 spore łyżki), ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie ciasto przełożyć na stolnice i przebić, pozostawić na stolnicy oprószone mąką i przykryte ściereczką. Grzyby suszone (namoczone, odciśnięte) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z pieczarkami i cebulą. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na dużą blaszkę do piekarnika. Na ciasto nakładamy sos,grzyby z cebulą,oliwki,czosnek,polędwicę,kukurydzę na wierzch posypujemy serem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
UŻYTE PRODUKTY DEVELEY:
*Sos Z Papryki Habanero - Tabasco - 60 ml
Skład: ocet destylowany,papryka Habanaero (28,4%), cukier trzcinowy,sos Tabasco (orginal) (ocet destylowany,czerwona papryka,sól), sól, przecier mango,proszek cebuli,przecier bananowy,pasta pomidorowa,przecier tamaryndu,przecier papai,przyprawy,czosnek,pulpa papryki Tabasco (papryka,sól).
UŻYTE PRODUKTY GALERIA ALKOHOLI STALOWA WOLA:
*Czarny Kot (Ciemne piwo z pazurem) (x 2) - 500 ml.
Tradycyjnie warzone i długo leżakowane.
Skład: woda,słód jęczmienny,chmiel,karmel,cukier.
Bardzo smacznie wygląda muszę ją kiedyś zrobić :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
♥ http://batmanowy-blog.blogspot.com/ ♥