SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół kostki margaryny
pół szklanki wiórek kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
Do środka:
1 galaretka brzoskwiniowa
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto zagniatamy tak, by tworzyło jednolitą masę. Gotowe ciasto kroimy na dwie równe połowy. Do jednej z nich dosypujemy kakao i dokładnie gnieciemy, by kakao ładnie się rozeszło po całym cieście. Drugą połowę pozostawiamy bez zmian.
Obie połówki rozwałkowujemy i szklanką lub kubkiem wycinamy z nich kółka równej wielkości. Kółek kakaowych i zwykłych powinno być po tyle samo. W połowie wyciętych kółek wycinamy kieliszkiem na środku mniejsze kółeczka
Gotowe krążki układamy na blasze wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 10 minut.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na odwrocie opakowania (lepiej zrobić w mniejszej ilości wody). Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka układamy jedno na drugim (całe pod spód, z dziurką na wierzch) i łyżeczką nakładamy do dziurek tężejącą galaretkę. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz