
Ciasto:
1 kostka margaryny Kasi
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 słoik marmolady truskawkowej (280 g)
Masa:
1 kostka margaryny Kasi
200 g wiórek kokosowych
0,5 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki likieru czekoladowego
Dodatkowo:
2 śmietanki 36%
trufle do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Wiórka kokosowe, cukier, cukier waniliowy, kasze mannę dobrze ze sobą połączyć i dodać likier, wymieszaną masę odstawić na minimum 4 godziny, chodź dużo lepiej było by zostawić masę na całą noc. Następnie w misce utrzeć margarynę, dodać przesianą mąkę, oraz resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po upływie zalecanego czasu ciasto należy podzielić na dwie równe części, obie rozwałkować posmarować marmoladą i piec w temperaturze 180 stopni, przez 20 minut. W czasie gdy placki będą stygły, masę należy utrzeć z margaryną. Nałożyć ją na jeden placek, a drugim przykryć marmoladą do góry. Wierzch udekorować ubitą śmietanka z odrobiną cukru, udekorować szprycą, na to dać beze lub trufle, odstawić do lodówki na godzinę.
mmm pychotka !
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://limonkaaaa.blogspot.com/ :)